Home » Honden » Is het verstandig om met de hond in bed te slapen of niet?

Is het verstandig om met de hond in bed te slapen of niet?

Hond in bed

Kan ik mijn hond in bed laten slapen of niet? Dat is een bekende vraag onder velen. Als je pluizenbol je héél schattig aankijkt en staat te piepen omdat er iemand het bed op wil, ontkom je er haast niet aan. Ook ik laat mijn hondje regelmatig in bed slapen.

Toch vragen veel mensen zich af of het verstandig is. De meningen zijn sterk verdeeld en er is geen eenduidig antwoord op te geven. In dit artikel kijken we objectief naar de voor- en nadelen, zodat je zelf kunt beslissen of je hond bij jou in bed mag slapen of niet.

De pluspunten van een hond in bed

De overgrote meerderheid van baasjes beschouwt hun trouwe viervoeter als een volwaardig gezinslid. Uit een onderzoek van dierenarts en onderzoeker Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht uit 2009 blijkt dat één op de 5 honden bij hun baasje in bed mag liggen. Naast de vele nadelen die je hoort en op het internet leest, zijn er ook sterkte voordelen om samen met je hond in bed te slapen – zowel voor jou als je hond.

Gezelschap en welzijn

Honden zijn over het algemeen sociale dieren en genieten van lichamelijk contact. Ze voelen zich veilig en blij als ze dicht bij hun baasjes kunnen zijn. Wanneer je hond lekker knus bij je in bed ligt, kan je hond zich nóg veiliger voelen. En naast het plezier die het je geeft om met je hond te slapen, brengt het ook directe gezondheidsvoordelen met zich mee. Lichamelijk contact met honden verhoogt namelijk de aanmaak van oxytocine.1 Oftewel, het knuffelhormoon. Dit knuffelhormoon vermindert stress bij zowel mens als dier, wat ervoor zorgt dat jullie slaapkwaliteit verbetert. Daarnaast zijn honden van nature beschermend en laten ze je direct weten als er iets niet in de haak is terwijl je slaapt. Slapen met je harige vriend(in) kan je dus ook een veiliger gevoel geven.2

Warmte

De vacht is niet altijd voldoende om de hond warm te houden. Wanneer het tijd is om te slapen zullen veel honden op zoek gaan naar een warme plek, zoals ’s nachts bij jou in bed om lichaamswarmte te delen. Honden hebben een hogere kerntemperatuur en kunnen het bed iets warmer houden. Op winterse dagen kan het daarom zeker ook fijn zijn voor het baasje, en misschien kan de thermostaat zelfs met een graadje naar beneden.

Hond in bed onder deken

Bonding

Honden slapen ontzettend veel – de helft van hun leven brengen ze dommelend door. Die vele uren slaap betekent veel voor ze. Het toestaan van je hond om met jou te slapen is een goede manier om een sterke band op te bouwen. Het versterkt de emotionele connectie tussen jou en je hond.3 Dit is vooral een pluspunt als je hond nog niet lang bij je is of als je pas bent verhuisd, omdat het de hond een gevoel van veiligheid geeft tijdens de aanpassing aan zijn nieuwe omgeving. Je hond voelt zich veiliger en comfortabeler bij jou en kan daardoor beter slapen.

Waarom je je hond niet in bed zou moeten laten slapen

Je hond in bed? Sommigen vinden dat het niet hoort. Het is vies en ongezond, wordt er wel eens geroepen. Hoewel het er maar net aan ligt hoe de hygiënische praktijken van je hond eruit zien, zit er meestal wel een kern van waarheid in. Hieronder gaan we er dieper op in.

Hygiëne

Honden worden over het algemeen 3 á 4 keer per dag uitgelaten en kunnen zo vuil, modder en allergenen van buiten met zich meedragen op hun vacht en poten. Wanneer ze in bed slapen, zullen deze deeltjes in de lakens en kussens terechtkomen. Ook hebben honden een eigen geur, en als ze in bed slapen, kan die geur in de lakens en kussens trekken. Een van de grootste zorgen wat hiermee gepaard gaat, is de overdracht van zoönose.4 Dit betekent dat ziekten van dieren op mensen kunnen worden overgedragen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem (ouderen, zwangere vrouwen, kinderen) lopen het grootste risico om ziek te worden en kunnen daarom in de meeste gevallen beter niet met een hond in bed slapen.

Verstoorde slaap

Honden willen soms graag lekker languit liggen en daardoor veel ruimte in het bed innemen. Soms maken ze tijdens hun slaap (vaak in een droom) geluiden, zoals zacht huilen of zachtjes piepen, vergelijkbaar met dat mensen af en toe dromen en geluiden maken terwijl ze slapen. Een hond kan af en toe ook snurken. Als je een lichte slaper bent, kunnen deze geluiden je nachtrust verstoren.

Ongewenste bezoekers

Teken en vlooien komen vaak voor bij honden. Wanneer je jouw hond in bed laat slapen, kunnen deze parasieten gemakkelijk overgaan naar het bed en zich aan je vastklampen, wat onder meer jeuk kan veroorzaken. Het vervelende is dat teken en vlooien zich snel vermenigvuldigen in een warme, beschutte omgeving zoals een bed. Dit kan een plaag veroorzaken waar je moeilijk van af komt.

Hond krabt vanwege vlooien

Hoe kan ik mijn hond leren om niet in mijn bed te slapen?

Het afleren van slapen in je bed kan voor je hond een flinke uitdaging zijn. Idealiter laat je je hond vanaf het begin niet in je bed slapen. Maar goed, dat helpt niet als je dat stadium al voorbij bent. Maak je hond duidelijk wat wel en niet mag door heldere grenzen te stellen. Begin wel rustig. Zorg er allereerst voor dat je hond een eigen plekje heeft dat lekker warm en zacht is. Een goede hondenmand is hier perfect voor.

Elke keer als je hond op jouw bed springt, zet je hem zachtjes terug op de grond. Help je hond om te leren dat zijn eigen bedje de beste plek is om te slapen door hem een kleine beloning te geven als hij daar gaat liggen. Denk aan een snoepje of wat extra aandacht.

Probeer ook te experimenteren: soms kan een kleine aanpassing al een groot verschil maken. Denk aan een andere locatie van de mand, een extra kussen of een mand die qua maat beter bij je hond past.

In het begin kan dit moeilijk zijn. Je hond kan verdrietig zijn of piepen omdat hij zich niet begrepen voelt. Wees geduldig en blijf steeds hetzelfde doen. Zorg er ook voor dat iedereen in het huishouden dezelfde regels naleeft. Na enige tijd zal je hond wennen aan zijn eigen bedje en zich daar veilig en comfortabel voelen.

Als het ondanks al je inspanningen en geduld niet lukt, en je voelt dat je alles hebt geprobeerd, kan het inschakelen van een hondentrainer of gedragsspecialist een goede volgende stap zijn.

Wat wij vinden

De hond in bed laten slapen is niet per definitie fout. Sterker nog, het kan zelfs goed zijn voor de welzijn van de hond én mens. Zelf vind ik het echt heerlijk om mijn hond in bed te hebben, omdat het een gevoel van comfort en nabijheid geeft. Daartegenover staat wel dat er iets meer huishoudelijk werk op mijn bordje komt te liggen. Ik moet de kussens en lakens een extra keer in de week verfrissen, en de hond vaker in bad doen. Probeer voor jezelf dus goed de voor- en nadelen af te wegen.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn hond in bed laten tijdens mijn zwangerschap?

In principe wel. Met je hond in bed slapen tijdens je zwangerschap brengt verder weinig tot geen risico’s met zich mee als je hond schoon (en ziektevrij) is. Denk wel goed na over de ruimte in bed. Een groeiende buik vraagt om meer ruimte en comfort. Idealiter wil je dat je hond je nachtrust niet verstoort. En wanneer dat in bed wel gebeurt, is het misschien beter om niet samen met je hond in bed te slapen.

Waarom wil een hond bij je in bed slapen?

Als je hond in jouw bed slaapt, voelt je hond zich veilig en beschermd. Honden houden ook van een plek die lekker warm en zacht is om op te liggen. Dit gedrag van je hond betekent dat hij jou vertrouwt en van je houdt. Het laat zien dat je hond zich heel fijn en geliefd voelt als hij bij jou is.

Bronvermelding
Viervoetig zet zich in voor de betrouwbaarheid van de gedeelde informatie door uitsluitend gebruik te maken van hoogwaardige bronnen, waaronder wetenschappelijke onderzoeken en studies.
  1. The Role of Oxytocin in the Dog–Owner Relationship
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826447/ ↩︎
  2. An Examination of Adult Women’s Sleep Quality and Sleep Routines in Relation to Pet Ownership and Bedsharing
    https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08927936.2018.1529354 ↩︎
  3. Sleep with your pet? How that may affect you (and your pet)
    https://edition.cnn.com/2021/11/05/health/sleeping-with-pets-wellness/index.html ↩︎
  4. Zoonotic Risks of Sleeping with Pets
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9606909/ ↩︎

Relevante artikelen

Honden

Wat mag een hond niet eten?

Lees artikel

Honden

Hoe je omgaat met een hond die schrokt

Lees artikel

Honden

Mag een hond ei eten?

Lees artikel

Honden

Graaft je hond in zijn mand? Dit is waarom ‘ie het doet

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.