Home » Honden » Mag een hond kaas? Alles wat je moet weten

Mag een hond kaas? Alles wat je moet weten

Mag een hond kaas

Ja, een hond mag kaas eten – op enkele soorten kaas na. Honden zijn er gek op en het heeft best wat nutritionele waarde. Toch is kaas niet iets dat je op dagelijkse basis aan je hond zou moeten geven.

In dit artikel vertellen we waarom kaas goed maar ook slecht voor je hond kan zijn, welke kazen ze wel of niet mogen eten en hoeveel kaas verstandig is voor je hond om te eten. Lees je mee?

Is kaas goed of slecht voor een hond?

Er zijn tal van kaassoorten, de ene met betere voedingswaarden dan de andere. Of kaas goed of slecht is voor een hond hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de kaassoort én de hoeveelheid kaas. Verschillende kazen hebben uiteenlopende voedingswaarden; sommige bevatten bijvoorbeeld aanzienlijk meer calorieën en zout, terwijl andere juist relatief laag in calorieën zijn en weinig zout bevatten. Het spreekt voor zich dat de kaas met minder calorieën en zout de betere optie is.

Als we puur naar de voedingswaarde kijken, kan een klein beetje kaas best goed zijn voor je hond. Kaas is namelijk rijk aan vitamines zoals vitamine A en B12, en bevat een reeks aan mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en zink. Stuk voor stuk belangrijke voedingsstoffen.

Het voeren van kaas aan een hond moet echter wel met mate gebeuren, aangezien kaas geen primaire voedingsbron voor honden is. Door lactose-intolerantie kunnen sommige honden ook problemen hebben met het afbreken van zuivel. Ook al lijkt je hond het goed te verdragen, kaas is rijk aan vet, zout en is best een dikmaker. Dat maakt kaas, ondanks de voedingswaarde, niet de ideale snack om regelmatig aan je hond te geven. Een klein blokje kaas voor de verjaardag van je hond of zo nu en dan een beetje als snack is natuurlijk helemaal prima.

Zijn honden lactose-intolerant?

De meeste honden zijn lactose-intolerant, maar de ernst ervan verschilt per hond. Lactose-intolerantie betekent dat honden moeite hebben met het verteren van lactose, omdat ze niet genoeg van het enzym lactase aanmaken.

Enzym is essentieel voor het afbreken van lactose, die in melk en melkproducten zit. Kaas dus ook, want het is een zuivelproduct dat gemaakt is van melk. Dat betekent overigens niet dat de meeste honden helemaal geen kaas mogen. Sommige honden verdragen kleine hoeveelheden lactose namelijk beter dan andere.

Als je niet zeker weet of je hond kaas goed kan verteren, probeer hem dan eerst een heel klein stukje kaas te voeren. Houd je hond de komende 24 uur goed in de gaten voor tekenen van maagklachten of veranderingen in zijn ontlasting. Als je hond duidelijk lactose-intolerant is, kun je kaas beter helemaal schrappen of een variant proberen met weinig of geen lactose, zoals een beetje Goudse oude kaas of geitenkaas.

Welk soort kaas mag een hond eten?

Blauwe kaas en kaas met specifieke kruiden/specerijen mogen honden absoluut niet eten. Verder mag mag een hond in principe alle soorten kaas – alhoewel je de meeste kaassoorten beter kan laten staan. Het verschil zit ‘m in de voedingswaarde.

Hieronder hebben we de ‘beste’ soorten kaas op een rijtje gezet die je een hond kunt geven. De kazen die niet vermeld worden, zoals smeerkaas en feta, zijn dus oké om aan je hond te geven, maar niet de beste optie.

Goudse kaas

Goudse kaas is het meest populair binnen de huishoudens. Het is een harde kaas met een mooi eiwitpercentage en is een goede bron van calcium en ijzer. Omdat jonge kaas over het algemeen minder zout en minder vet is en iets minder calorieën bevat, kan een hond beter een jong blokje of plakje Goudse kaas eten dan een oude. Als je echter merkt dat je hond niet zo goed tegen lactose kan, kun je toch oude kaas proberen. De lactose in oude kaas is tijdens de rijping volledig afgebroken en daardoor lactosevrij.

Mozzarella kaas

Mozzarella is een verse kaas die niet gerijpt is zoals de meeste hardere kazen. Deze is prima te eten voor je hond vanwege het relatief weinig aantal calorieën, het lage zout- en vetgehalte. Bovendien bevat mozzarella hoogwaardige eiwitten en is het rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.

Hüttenkäse

Net als mozzarella is hüttenkäse (cottage cheese in het Engels) relatief laag in calorieën en bevat deze slechts 3,9% vet. Opgeteld met het feit dat het een fermentatieproces ondergaat waardoor het lactose-arm is, samen met het hoge eiwit- en calciumgehalte, maakt hüttenkäse een van de betere tussendoortjes voor je hond. Leuk weetje: Door de vele goede bacteriën (oftewel probiotica) wordt er ook beweerd dat hüttenkäse goed is voor honden die last hebben van verstopping en diarree.

Cheddar kaas

De knalgele of oranje cheddar kaas zal je misschien wel kennen als dé kaas voor op je burger. Vanwege het weinige lactose en een relatief laag zoutgehalte is cheddar kaas ook goed voor je hond. Maar dan wel de echte Engelse cheddar en niet de imitatiecheddar die meestal verkocht wordt. De ‘neppe’ cheddar bevat te veel toevoegingen, kleurstoffen en natrium voor je hond om veilig te kunnen eten.

Zwitserse kaas

Zwitserse kaas is een harde, nootachtige kaas, vaak met gaten door gasbellen die tijdens het fermentatieproces ontstaan. Als een gerijpte kaas heeft deze kaas een laag lactosegehalte en wordt daarom als relatief veilig voor honden beschouwd. Wel bevat Zwitserse kaas best wat verzadigde vetten en natrium. Geef het daarom heel af en toe en maar een klein beetje aan je hond, net zoals met alle andere kaassoorten.

Geitenkaas

Geitenkaas bevat galactose in plaats lactose, waardoor het beter verteerbaar is voor een hond. Geitenkaas bevat ook minder vet dan de meeste andere soorten kaas. In vergelijking met gewone kaas heeft geitenkaas doorgaans minder calorieën en vetten. Dit maakt geitenkaas over het algemeen een van de gezondere kaasopties voor je hond.

Welke soort kaas mag een hond níét eten?

We weten nu dat een hond de meeste kazen prima kan eten – alhoewel de ene beter is dan de andere. Welke kazen honden dan niet mogen? Die bespreken we hieronder.

Blauwe kaas

Je kunt het beste het zekere voor het onzekere nemen en je hond weghouden van alle soorten blauwe kazen. De schimmel die gebruikt wordt om deze kazen te maken, produceert een stof genaamd roquefortine, waar honden gevoelig voor kunnen zijn. Deze stof kan braken, diarree, hoge temperaturen en zelfs beroertes veroorzaken.

Bewerkte kaas

Ook bewerkte kaas kun je het beste uit de buurt van je hond houden. Er zijn kazen met aanvullende ingrediënten zoals ui, knoflook, bieslook of andere dingen die giftig kunnen zijn voor honden. Bewerkte kazen (denk aan light varianten) kunnen ook kunstmatige zoetstoffen bevatten, zoals xylitol, die erg schadelijk zijn voor honden. Houd het dus lekker op simpel natuurlijk kaas voor je hond, wat natuurlijk ook tegelijkertijd beter is voor jezelf.

Hoeveel kaas mag een hond eten?

Het is een kwestie van balans. Bij het bepalen hoeveel kaas jouw hond mag, is het verstandig om het bij een paar kleine stukjes per dag te houden. Hoeveel je hond precies aankan, hangt ook grotendeels af van zijn grootte en hoe goed hij lactose kan verdragen. Heeft je hond een beetje last van de kilo’s? Dan kun je die kaassnacks beter even helemaal laten liggen.

En als je besluit kaas te geven aan je hond, vergeet dan niet deze vuistregel: snacks zouden niet meer dan tien procent van de dagelijkse caloriebehoefte moeten zijn. Zo houd je het lekker in evenwicht.

Relevante artikelen

Honden

Droogvoer of natvoer: welk hondenvoer is beter?

Lees artikel

Honden

Hoe je een goede slaapplek voor je hond creëert

Lees artikel

Honden

Droomt een hond? Dit is wat experts zeggen

Lees artikel

Honden

Mag een hond yoghurt eten?

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.