Home » Honden » Een hondentuig omdoen in 7 eenvoudige stappen

Een hondentuig omdoen in 7 eenvoudige stappen

Hondentuig omdoen

Er is niets leuker dan een mooie wandeling met je hond. Maar een hondentuig omdoen kan soms voelen als een moeilijke puzzel. Misschien omdat je niet precies weet hoe het moet. Of misschien werkt je hond niet mee.

Het aantrekken van een hondentuig is eigenlijk redelijk simpel. Maar als je hond ‘m niet om wil, wordt het lastiger. Geen zorgen! In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een tuigje omdoet, zelfs bij de ‘lastigste’ hond.

Verschillende soorten hondentuigen

Er is niet maar één type hondentuig. Er bestaan verschillende soorten hondentuigen, elk met hun eigen naam. Zo heb je bijvoorbeeld een Y-tuig en een H-tuig.

Alle hondentuigen worden over het lichaam van de hond bevestigd. Door het ontwerp kunnen ze op verschillende manieren zitten. Daarom kan het misschien ook zijn dat je jouw hondentuig anders omdoet dan een ander tuigje.

Wij zetten de verschillende soorten hondentuigen voor je op een rijtje en leggen kort uit wanneer ze handig zijn:

Y-tuig
Een Y-tuig heeft een vorm die lijkt op de letter ‘Y’. Het tuig zit over de borst en rug van de hond. Dit tuigje geeft relatief veel bewegingsvrijheid en verdeelt de druk gelijkmatig. Ideaal voor actieve honden die veel rennen en springen.

H-tuig
Het H-tuig heeft een vorm die lijkt op de letter ‘H’ als je het van bovenaf bekijkt. Het tuigje heeft twee banden die over de borst en buik gaan. Dit type tuig is eenvoudig aan te passen en biedt goede controle. Het is geschikt voor honden die graag wandelen zonder te trekken.

Instaptuig
Een instaptuig is makkelijk aan te doen: de hond stapt met zijn voorpoten in het tuig en je klikt het vast op de rug. Dit tuigje is handig voor honden die niet van dingen over hun hoofd houden. Voor rustige honden die netjes naast je lopen is het een goed tuigje.

Borsttuig
Een borsttuig heeft een brede band over de borst en vaak ook een handvat op de rug. Dit tuig biedt veel controle en is vaak de keuze voor grote, sterke honden of honden. Echter is een borsttuig minder geschikt voor als je hond trekt, omdat anders de druk teveel op de borst komt.

Verschillende hondentuigjes omdoen

Stap voor stap het hondentuig omdoen

1. Laat je hond kennismaken met het tuigje

Laat je hond eerst rustig aan het tuigje snuffelen. Houd het tuigje in je hand en laat je hond eraan ruiken en aanraken. Geef hem wat aaitjes en eventueel een kleine traktatie terwijl hij dit doet. Zo associeert hij het tuigje met iets positiefs. Zeker bij honden die niet gewend zijn iets over het hoofd te doen, helpt dit goed om angst en weerstand te verminderen wanneer je het hondentuig omdoet.

2. Zorg dat je hond rustig naast je staat

Voordat je het tuigje probeert aan te trekken, moet je hond eerst kalm zijn. Wanneer je probeert het tuigje om te doen terwijl je hond tegenstribbelt, zal dit op lange termijn niets goeds brengen. Heb dus geduld. Roep je hond naar je toe en vraag hem om te zitten of te staan. Gebruik een kalme stem en geef hem eventueel een traktatie als hij rustig is. Een ontspannen hond maakt het omdoen van het tuigje veel gemakkelijker en prettiger voor jullie beiden.

3. Leg het tuigje klaar

Zorg dat je het tuigje goed voorbereid hebt. Controleer of alle gespen open zijn en dat de riemen niet in de knoop zitten. Houd het tuigje zo dat je meteen kunt zien waar het hoofd en de poten van je hond moeten komen. Dit bespaart tijd en voorkomt onnodige stress.

4. Doe het tuigje om bij je hond

Til het tuigje voorzichtig over het hoofd van je hond. Let erop dat de riemen niet verdraaid zijn. Til één poot van je hond op en schuif deze door de juiste lus, en herhaal dit voor de andere poot. Sluit de gespen om de buik en borst van je hond. Zorg ervoor dat alles stevig vastzit, maar niet te strak.

5. Verstel de banden

Pas de banden aan zodat het tuigje goed aansluit. Het moet strak genoeg zitten om niet te verschuiven, maar los genoeg om comfortabel te zijn. Je moet twee vingers tussen het tuigje en de huid van je hond kunnen schuiven. Controleer de pasvorm door een korte wandeling te maken en kijk of het tuigje goed blijft zitten.

6. Beloon je hond

Beloon je hond met zijn favoriete traktatie en verwen hem met lekker veel complimenten. Honden zijn meesters in associeren, dus hiermee maak je het omdoen van het tuigje een positieve ervaring. Herhaal deze beloning elke keer als je het tuigje omdoet, zodat je hond enthousiast blijft en het tuigje associeert met iets leuks.

Tuigje aandoen op straat

Extra tips voor het omdoen van een tuigje bij je hond

Kies het juiste tuigje

Niet elk tuigje past bij elke hond. Je kunt veel positieve ervaringen horen en op internet lezen, maar onthoud dat elke hond anders is. Let vooral goed op de maat en het type tuigje dat bij jouw hond past. Een goed tuigje verdeelt de druk gelijkmatig en voorkomt dat je hond zich bezeert, zoals door schuurplekken.

Controleer regelmatig de pasvorm

Honden kunnen groeien of afvallen. Controleer daarom regelmatig of het tuigje nog goed past. Een te strak of te los tuigje kan oncomfortabel zijn en zelfs leiden tot verwondingen. Het beste is een hondentuigje dat verstelbaar is op meerdere plekken. Zo kun je het makkelijk aanpassen aan het lichaam van je hond.

Oefen het omdoen

Als je hond niet gewend is aan een tuigje, oefen dan regelmatig het omdoen en afdoen. Doe dit in een rustige omgeving zonder afleidingen. Dit helpt je hond om te wennen en maakt het makkelijker voor jullie beiden.

Blijf rustig en geduldig

Honden kunnen jouw stemming aanvoelen. Blijf daarom kalm en geduldig tijdens het omdoen van het tuigje. Praat rustig tegen je hond en beloon goed gedrag met traktaties of knuffels. Forceer het tuigje nooit om je hond heen als hij tegenstribbelt!

Wees consistent

Probeer het tuigje altijd op dezelfde manier en op dezelfde plek om te doen. Consistentie helpt je hond begrijpen wat er gaat gebeuren. Zo voelt het niet als iets ‘nieuws’ dat eng is.

Let op signalen van ongemak

Houd je hond goed in de gaten als hij het tuigje draagt. Let op tekenen van ongemak, zoals krabben, bijten of onrustig gedrag. Pas het tuigje aan indien nodig of probeer een ander type tuigje als het probleem aanhoudt.

Veelgestelde vragen over hondentuig omdoen

Hoe werkt een hondentuig?

Een hondentuigje verdeelt de druk gelijk over de borst en rug van je hond. Dit is anders dan een halsband, die de druk alleen op de nek legt. Hierdoor wordt de gevoelige nek en keel van je hond niet te veel belast. Met een tuigje heb je ook meer controle tijdens het wandelen, omdat het tuigje om de borst en schouders zit. Meestal moet je een tuigje over het hoofd van je hond doen. Maar er zijn ook instaptuigjes. Hierbij moet je hond in de lussen stappen en klik je het tuigje vast.

Wat is een goed hondentuig?

Een goed tuigje moet comfortabel zitten. Met andere woorden: je hond moet vrij kunnen bewegen en ademen. Het tuigje mag niet schuren of irriteren. Wij raden een Y-vormig tuigje aan. Een Y-tuig is over het algemeen de beste keuze omdat het de druk beter verdeeld en meer bewegingsvrijheid geeft dan de andere soorten. Onthoud wel: welke vorm je ook kiest, de maat is het allerbelangrijkste! Een tuigje dat niet goed past, zit niet comfortabel en kan zelfs pijn doen. Meet je hond goed op voordat je een tuigje koopt. Kijk naar de maattabel van het specifieke tuigje en gebruik de twee-vinger-regel: je moet twee vingers tussen het tuigje en het lichaam van je hond kunnen steken.

Relevante artikelen

Honden

Heeft je hond plastic gegeten? Dit is wat je moet doen

Lees artikel

Honden

Hond slaapt met ogen open: is er iets mis?

Lees artikel

Honden

Hondenvoer bewaren: zo doe je dat het best

Lees artikel

Honden

Veelvoorkomende redenen waarom je hond snurkt

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.