Home » Honden » Hoeveel slaapt een hond per dag?

Hoeveel slaapt een hond per dag?

Hoeveel slaapt een hond

Hoeveel slaapt een hond? Een belangrijke vraag, want slaap is een héél groot onderdeel van het leven van een hond.

Soms kan je het gevoel hebben dat je hond de hele dag door slaapt, of misschien denk je juist dat je hond niet genoeg slaapt.

Net als met veel dingen in het leven, is te veel of te weinig niet goed. Het is daarom nuttig om te weten hoeveel slaap je hond überhaupt nodig heeft. Wij gaan het je vertellen.

Hoeveel slaap heeft een hond nodig?

Hoeveel slaap jouw hond nodig heeft, hangt grotendeels af van zijn leeftijd. Bekijk hieronder hoeveel uur slaap een hond nodig heeft in elke levensfase, zodat je zeker weet of jouw hond genoeg slaapt. Daarbij is het goed om te weten dat honden niet aan één stuk door slapen.1

Hoeveel slaap een hond nodig heeft

Puppy’s

Puppy’s zijn kleine energiebommetjes, maar ze hebben ook veel slaap nodig. In deze levensfase slapen honden het meest, wat meestal de eerste 6 tot 12 maanden van hun leven is. Gemiddeld horen puppy’s ongeveer 18 tot 20 uur per dag slapen. Dat lijkt misschien heel veel – vooral als je bedenkt hoe actief ze zijn als ze wakker zijn – maar het is hard nodig voor de groei en ontwikkeling.2

Een bench is ideaal om puppy’s te leren hoe ze een goed slaapritme ontwikkelen. En omdat puppies nog moeten leren waar ze wel en niet mogen plassen, bespaart een bench je de moeite van het schoonmaken van je matras na een ongelukje.

Volwassen honden

Wanneer een hond volwassen hond is, zal hij een stuk minder slapen dan wanneer hij een pup was. Volwassen honden slapen gemiddeld tussen de 8 en 14 uur per dag.3 Een hond wordt over het algemeen als volwassen beschouwd wanneer de leeftijd van 1 jaar bereikt wordt. Grotere rassen bereiken soms pas rond hun tweede levensjaar volwassenheid.

Een volwassen hond vindt het heerlijk om in zijn eigen knusse mand of bedje te slapen, waar hij meer ruimte en gemak heeft dan in een bench. Dit is ook goed voor de zelfstandigheid van een hond, omdat de hond dan zelf kan kiezen wanneer hij gaat liggen of slapen.

Oudere honden

Honden moeten doorgaans meer rusten wanneer ze 7 jaar en ouder zijn. Senioren honden slapen ongeveer 14 uur tot 20 uur per dag.4 Oudere honden hebben vaak niet meer zoveel energie en kracht en moeten ze wat extra slaapjes doen om zo goed op te laden.

Pijntjes komen in deze levensfase van de hond vaak voor. Een orthopedisch hondenbedje is daarom ideaal voor oudere honden. Dit soort bedden zijn gevuld met traagschuim en vormen zich naar het lichaam van de hond. Zo ligt je trouwe viervoeter altijd lekker comfortabel.

Dingen die bepalen hoeveel je hond slaapt

Sommige honden slapen meer dan andere. Verschillende factoren hebben invloed op hoeveel slaap een hond nodig heeft. Hieronder doorlopen we één voor één de belangrijkste factoren: leeftijd, ras, REM-slaap, beweging, omgeving en gezondheid.

1. Leeftijd

Leeftijd is een van de belangrijkste bepalende factoren voor hoeveel slaap een hond nodig heeft. Pups doen veel dutjes en hebben wel tot 20 uur slaap nodig om lekker te groeien. Als ze volwassen zijn, is ongeveer 12 tot 14 uur slaap genoeg. Oudere honden hebben (vaak) weer evenveel slaap nodig net als in hun puppytijd. Vooral bij grote hondenrassen zie je dat ze vanaf een jaar of 5 of 6 al meer gaan slapen, omdat ze dan ongeveer op de helft van hun leven zijn. Bij de kleinere rassen begint dit meestal tussen de 7 en 9 jaar. Dat is ongeveer 47 tot 60% van hun totale levensverwachting.

Oude hond heeft meer slaap nodig

2. Ras

Sommige hondenrassen hebben meer slaap nodig dan andere. Denk hierbij aan de stofwisselingssnelheid en het energieniveau van een ras. Een algemene richtlijn is dat grote rassen vaak meer slaap nodig hebben kleinere rassen, omdat hun lichaam meer energie gebruikt voor groei en onderhoud.

3. REM-slaap

De hoeveelheid slaap van een hond hangt ook af van de balans tussen REM en niet-REM slaapfases. In de REM-slaapfase slapen honden diep en beleven ze dromen. Het wordt daarom ook wel ‘droomslaap’ genoemd. Honden hebben periodes van diepe slaap (REM-slaap) nodig voor optimale rust en alertheid. Wanneer ze niet genoeg REM-slaap hebben, kunnen ze dit compenseren door vaker kortere dutjes te doen.

4. Beweging

Als een hond overdag niet genoeg beweegt, kan hij ’s nachts extra energie hebben en moeite hebben met slapen. Het tegenovergestelde geldt voor honden die erg veel bewegen: als het bedtijd is, vallen ze in slaap als een blok. Denk maar aan jezelf – wanneer je een drukke, beweeglijke dag hebt gehad en écht moe bent, val je binnen no-time in slaap en slaap je vaak iets langer. Bij honden is dat net zo. Slaap is na fysieke inspanning erg bevorderlijk voor het herstel.

5. Omgeving

Honden kunnen meer of minder slapen als hun omgeving verandert. Dan raken ze overgestimuleerd. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw gezinslid (mens of dier) of plotseling een andere huisinrichting. Net als jij en ik slapen honden het liefst in een vertrouwde omgeving. Dat betekent dat ze graag een eigen warm bedje hebben – het liefst altijd op dezelfde plek, en alleen vertrouwde mensen of dieren in hun omgeving willen hebben. Zorg dus dat je de hondenmand een goed plekje geeft.

6. Gezondheid

Natuurlijk hopen we van niet, maar een hond kan ook vanwege een hinder of kwaaltje minder (of juist meer) slapen. Een voorbeeld: lawaai van vuurwerk of luidruchtige buren kan je hond angstig maken, waardoor het slaapritme verstoord wordt. In een ernstiger geval kan een hond ook last hebben van langdurige of telkens terugkerende aandoeningen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gewrichts- en ademhalingsproblemen. Soms is ook het een en ander te zien aan de slaaphouding van een hond. Wanneer je denkt dat je hond vanwege een onderliggend probleem niet goed genoeg slaapt, is het altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Slaapt een hond de hele nacht?

De meeste volwassen honden slapen net als hun baasjes de hele nacht door. Natuurlijk kunnen ze wakker worden van harde geluiden, als ze worden aangeraakt of als ze zich om welke reden dan ook ongemakkelijk voelen.

Bij oudere honden komt het vaker voor dat ze midden in de nacht wakker worden. Vaak is dit omdat ze hun behoefte moeten doen, maar het kan ook te maken hebben met cognitieve mankementen vergelijkbaar met dementie. Denk aan toenemende verwardheid, omkering van dag-nacht-slaappatronen en een slecht aanpassingsvermogen aan nieuwe situaties. Honden met cognitieve disfunctie slapen vaak een groot deel van de dag en zijn een groot deel van de nacht wakker.5

Puppy’s worden ’s nachts ook vaker wakker dan een volwassen hond. Maar als ze tussen de vier en zes maanden oud zijn, beginnen de meeste door te slapen tot de ochtend.

9 weken oude puppy slaapt

Signalen dat je hond niet genoeg slaapt

Je kunt het een beetje vergelijken met mensen. Wij zijn vaak slecht humeurig als we niet genoeg slaap hebben gehad. Wanneer je hond wat sloom en ongeïnteresseerd lijkt, kan het zijn dat hij niet genoeg heeft geslapen. Natuurlijk zijn er dagen waarop je hond gewoon even nergens zin in heeft. Maar als je merkt dat hij langdurig lusteloos is, kan dit een teken zijn dat er iets niet in orde is en moet je actie ondernemen. Het is ook belangrijk om op te merken dat wanneer je hond overdag plotseling geen of minder dutjes doet én ’s nachts onrustig is, dit ook als een rode vlag gezien moet worden.6

Hoe je de slaap van je hond verbetert

Om de slaap van je hond te verbeteren, kun je een paar simpele stappen volgen. Zorg eerst voor een rustige slaapomgeving. Een comfortabele hondenmand in een stille hoek helpt je hond om diep te slapen. Net als mensen houden honden van routine. Probeer elke dag op dezelfde tijden te eten, te wandelen en te slapen. Beweging is ook belangrijk. Een goede wandeling of speeltijd zorgt ervoor dat je hond moe wordt en daarna lekker kan slapen. Let op de voeding. Zwaar eten vlak voor bedtijd kan de slaap verstoren. Kies voor een lichte maaltijd in de avond. En last but not least: geef je hond overdag genoeg aandacht en liefde. Een gelukkige hond slaapt beter.

Veelgestelde vragen

Hoeveel slaapt een hond overdag?

Honden houden van dutjes. Gemiddeld slaapt een hond pakweg 3 uur overdag. Afhankelijk van het ras, leeftijd en hoe actief een hond is, kan dit meer (of minder) zijn. Jonge puppy’s en oudere honden doen vaak meer dutjes dan volwassen honden. Dit komt omdat ze energie sparen voor groei, ontwikkeling of omdat ze sneller moe zijn.

Kan een hond de hele dag slapen?

Een hond kan de hele dag slapen, vooral als hij jong, oud, of minder actief is. Dit gedrag kan ook komen door verveling of een gebrek aan stimulatie. Maar let op: als je hond ineens veel meer slaapt dan normaal, kan dat een teken zijn dat hij niet lekker is. Dan is een bezoekje aan de dierenarts een goed idee.

Waarom slaapt een hond zo veel?

Honden slapen veel omdat het hun manier is om energie te herstellen. Tijdens de slaap verwerken ze ook hun dagelijkse ervaringen en indrukken, wat helpt voor een gezond brein. Net zoals mensen hebben honden ook slaap nodig om zich goed te voelen en gezond te blijven.

Kan een hond alleen slapen?

Ja, een hond kan zeker alleen slapen. Veel honden vinden het zelfs prettig om een eigen plekje te hebben waar ze zich veilig en comfortabel voelen, zoals een mand of een bench. Het aanleren van zelfstandig slapen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding, zodat je hond leert om rustig en zelfverzekerd te zijn, óók als hij alleen is.

Welke honden slapen het meest?

Honden die het meest slapen zijn vaak de grotere rassen en honden op leeftijd. Grote rassen, zoals Sint-Bernards en Mastiffs, hebben meer slaap nodig vanwege hun grootte en de energie die het kost om zo’n groot lichaam te onderhouden. Puppy’s en oudere honden slapen ook veel, omdat ze energie nodig hebben voor groei en herstel, of omdat ze sneller moe worden. Elk hondje is anders, maar deze groepen zijn vaak de kampioenen in dutjes doen.

Bronvermelding
Viervoetig zet zich in voor de betrouwbaarheid van de gedeelde informatie door uitsluitend gebruik te maken van hoogwaardige bronnen, waaronder wetenschappelijke onderzoeken en studies.
  1. Sleep Duration and Behaviours: A Descriptive Analysis of a Cohort of Dogs up to 12 Months of Age
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7401528/ ↩︎
  2. How to Make Sure Your Puppy Gets Enough Sleep
    https://www.akc.org/expert-advice/health/how-much-do-puppies-sleep/ ↩︎
  3. How Many Hours a Day Do Dogs Sleep?
    https://www.sleepfoundation.org/animals-and-sleep/how-much-do-dogs-sleep#:~:text=While%20many%20puppies%20sleep%20less,of%20just%20under%2011%20hours. ↩︎
  4. Should You Worry If Your Older Dog Sleeps All Day?
    https://www.petmd.com/dog/should-you-worry-if-your-older-dog-sleeps-all-day-0 ↩︎
  5. Night-time Waking in Senior Dogs
    https://amherstvethospital.com/2017/03/10/nightime-waking-senior-dogs/#:~:text=Cognitive%20dysfunction%20is%20a%20common,waking%20in%20our%20older%20dogs. ↩︎
  6. My Dog Sleeps All Day—Is That Normal?
    https://www.thewildest.com/dog-behavior/my-dog-sleeps-all-day-normal#:~:text=Signs%20your%20dog%20isn’t,day%20once%20in%20a%20while. ↩︎

Relevante artikelen

Honden

Eet je hond gras? Dit is waarom ‘ie het doet

Lees artikel

Honden

Hond slaapt met ogen open: is er iets mis?

Lees artikel

Honden

Wat mag een hond niet eten?

Lees artikel

Honden

Veelvoorkomende redenen waarom je hond snurkt

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.