Je hebt een probleem: je hond bijt alles kapot. Van zijn eigen mooie hondenmand tot kussens, tafel- en stoelpoten, en zelfs jouw dure schoenen – niets lijkt veilig.
Honden hebben de natuurlijke behoefte om hun kaken te ’trainen’. Simpelweg een kauwsnack of speeltje bieden niet altijd de oplossing. Het afleren van dit destructieve gedrag kan soms een flinke klus zijn, afhankelijk van de aard van je hond en de onderliggende oorzaken.
We leggen uit wat de mogelijke redenen zijn waarom je hond alles stuk bijt. En nog belangrijker: we geven je 9 tips die je helpen om je hond van dit sloopgedrag af te leren.
Waarom bijt mijn hond alles kapot?
Door verveling
Honden hebben veel energie. In verschillende levensfasen kunnen de energieniveaus toenemen of afnemen. Wanneer ze niet voldoende lichamelijk en geestelijk gestimuleerd worden, kunnen ze zich gaan vervelen en zichzelf gaan ‘vermaken’ door te bijten in meubels, schoenen, hun eigen slaapplaats of andere spullen in huis. Ze kunnen zelfs zoiets vreemds doen als het eten van plastic, aarde of zand.
Stress of (verlatings)angst
Net als mensen kunnen honden stress ervaren die hun gedrag beïnvloedt. Stressvolle situaties zoals harde geluiden, veranderingen in de omgeving of het alleen thuis zijn, kunnen ervoor zorgen dat een hond zich angstig voelt en op dingen gaat bijten om zichzelf te kalmeren. Dit gedrag kan soms verkeerd begrepen worden als ‘stout’ zijn, terwijl je hond eigenlijk alleen maar probeert om met zijn angst om te gaan.1
Pijn
Bijten kan ook een teken zijn dat een hond pijn heeft. Wanneer een hond last heeft van zijn tanden of tandvlees, kan hij proberen de pijn te verlichten door op dingen te kauwen. Op het moment dat een hond plotseling meer gaat bijten of kauwen, is dat wellicht een teken dat er iets niet in orde is.
Instinctmatige behoefte
Weet dat bijten en kauwen tot op zekere hoogte normaal gedrag is voor een hond. Wanneer een hond bijt, komen er geluksstoffen zoals dopamine, serotonine en endorfine vrij in zijn brein. Het is een natuurlijk instinct dat onder andere de kaken sterk houdt en helpt de tanden schoon te maken.2 Komt een hond in een nieuwe omgeving, dan wil hij ook graag alles ontdekken – door zelfs te bijten of te kauwen op dingen die hij interessant genoeg vindt, om er zo ‘kennis’ mee te maken.
Wat kan ik doen als mijn hond alles sloopt?
Het kan erg frustrerend zijn als je hond alles maar kapot bijt. Zijn gloednieuwe, dure hondenmand, je schoenen of stoel- en tafelpoten zijn maar een aantal van de vele voorbeelden.
Hoewel kauwen en zelfs bijten instinctief gedrag zijn voor honden, wordt het problematisch als dit destructief en obsessief gebeurt.
Gelukkig heb je zelf veel in de hand om je hond van het sloopgedrag af te leren. Het belangrijkste is om te begrijpen waarom je hond de drang voelt om op alles te bijten. Wat zit erachter? Als je dat weet, wordt het een stuk makkelijker om dit sloopgedrag af te leren.
Kom je er niet op? Dan is het een kwestie van het probleem ontdekken, hoe lang het ook duurt. Weet dat boos worden op je hond en straffen absoluut niet de oplossing is!3 Hieronder vind je handige tips die je zullen helpen bij het afleren van het bijten op spullen.
9 tips voor wanneer je hond alles kapot bijt
1. Pas de omgeving van je hond aan
Het meest logische wat je kunt doen om het bijten van je hond te stoppen, is de verleiding wegnemen. Geef je hond niet de kans om op dingen te kauwen waarvan je niet wilt dat erop gebeten wordt. Zet schoenen en jassen weg waar hij niet bij kan. Hang tassen op en leg andere spullen hoog neer. Met andere woorden: zorg dat de spullen waarop je hond graag bijt buiten het bereik is. Zo maak je het voor je hond onmogelijk om aan dingen te kauwen die niet bedoeld zijn om op te bijten
2. Geef geschikte dingen om op te bijten
Het is heel belangrijk dat je hond speeltjes en kluiven heeft die veilig zijn en goed passen bij hoe hij graag bijt. Test welk soort speelgoed of kluifen je hond het fijnst vindt. Sommigen houden van zachte knuffels, terwijl anderen van harder rubber, touwspeeltjes, piepers of knisperend speelgoed houden. Gebruik géén dingen die snel stuk kunnen gaan of gevaarlijk kunnen zijn, zoals botten die kunnen splinteren of kleine speeltjes die hij kan inslikken. Veiligheid voor jouw hond moet voorop staan.
3. Wissel het speelgoed en de kluiven af
Honden zijn van nature nieuwsgierig en houden van afwisseling. Geef je hond daarom veel verschillende speeltjes en kluiven. Dit houdt ‘m scherp en voorkomt dat hij zich snel gaat vervelen. Vervang oude speeltjes vaak en geef soms nieuwe om de interesse vast te houden. Je kunt ook speeltjes om de beurt geven. Dan lijkt elk speeltje nieuw als je het weer geeft. Door deze redelijk simpele aanpak blijft je hond gefocust op wat voor hem bedoeld is, zodat hij niet aan jouw spullen begint.
4. Zorg voor voldoende stimulatie
Je hond moet zowel fysiek als mentaal voldoende gestimuleerd worden. Wanneer dit niet gebeurt, bestaat de kans dat je hond zijn energie richt op foute dingen, zoals het kapotbijten van jouw waardevolle spullen. Lange wandelingen, interactieve spelletjes zoals trekspelletjes of apporteren en trainingsessies helpen om de energie van je hond op een positieve manier te kanaliseren. Mentale uitdagingen, zoals zoekspelletjes of training met nieuwe commando’s, houden de geest van je hond scherp en tevreden. Wanneer een hond fysiek en mentaal in balans is, is de kans kleiner dat hij zich misdraagt.
5. Train je hond met behulp van een bench
De bench wordt meestal ingezet voor puppy’s om goed gedrag aan te leren, maar kan ook het gedrag van een oudere hond onder controle houden. Als je benchtraining goed aanpakt, is het heel handig. Leer je hond om het fijn te vinden om in de bench te zijn. Het moet een eigen plekje zijn waar hij zich kan terugtrekken als het hem te veel wordt. Zorg dat de bench groot genoeg is en maak het gezellig met dekens en zijn favoriete speeltjes. Het trainen met een bench moet rustig en stapsgewijs gebeuren. Het kost tijd, maar is heel waardevol voor je hond. Doe grondig onderzoek naar de beste aanpak. Zet je hond niet zomaar in een bench en laat hem niet alleen; dat kan juist voor meer problemen zorgen. Gebruik de bench ook nooit als straf!
6. Gun je hond voldoende rust
Ook honden hebben rust nodig om te herstellen en hun gedrag te reguleren. Een oververmoeide hond kan sneller geïrriteerd raken en sloopgedrag vertonen. Zorg voor een rustige, comfortabele rustplek waar je hond zich kan ontspannen zonder gestoord te worden. Routine is hierbij key; probeer een consistent slaapschema aan te houden, en voer en laat je hond uit op vaste momenten.
7. Blijf altijd rustig en straf je hond niet
Een hond die alles kapot bijt, snapt niet dat het fout is. Boos worden of straffen helpt niet. Dat veroorzaakt alleen maar angst of agressie, wat de situatie enkel slechter maakt. Blijf dus kalm als je hond iets bijt. Wanneer je hond iets verkeerd doet, leid hem dan af en bied een alternatief aan dat geschikt is om op te bijten. Gebruik vervolgens positieve bekrachtiging zoals lof, lekkernijen of speeltijd om goed gedrag te belonen. Zo bouw je het vertrouwen op en bevorder je beter gedrag zonder dat je hond zich angstig gaat voelen.
8. Ga met je hond naar de dierenarts
Soms betekent bijten dat je hond gezondheidsproblemen heeft. Pijn, ongemak of niet genoeg voedingsstoffen kunnen maken dat hij zich raar gedraagt. Een regelmatige controle bij de dierenarts helpt om uit te zoeken of er medische redenen zijn. Praat over het gedrag van je hond en luister naar advies over behandelingen of veranderingen in zijn dieet die zijn gedrag kunnen verbeteren.
9. Maak je huis ‘dogproof’
Het liefst wil je dat je hond niets kapotbijt. In ieder geval niet jouw spullen. Als het dan toch gebeurt, wil je natuurlijk dat je hond niets overkomt of dat er geen schade ontstaat. Een belangrijke stap is het aanpassen van je woonomgeving. Oftewel, je huis ‘dogproof’ maken. Verwijder of bescherm waardevolle objecten die gemakkelijk beschadigd kunnen worden en zorg ervoor dat gevaarlijke items zoals elektrische kabels en schoonmaakmiddelen buiten bereik zijn. Gebruik beschermhoezen voor meubilair en zorg dat je hond niet bij de vuilnis kan.
- Gedragsproblemen
https://www.dierenkliniekdenheuvel.nl/advies__trashed/gedragsproblemen/ ↩︎ - Long-Lasting Chews Elicit Positive Emotional States in Dogs during Short Periods of Social Isolation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9951671/ ↩︎ - Does Punishing a Dog After a Transgression Really Work?
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/canine-corner/201305/does-punishing-dog-after-transgression-really-work ↩︎