Home » Honden » Heeft je hond plastic gegeten? Dit is wat je moet doen

Heeft je hond plastic gegeten? Dit is wat je moet doen

Hond heeft plastic gegeten

Oh oh… je hond heeft plastic gegeten. Honden zijn nu eenmaal nieuwsgierige beestjes, dus soms eten ze dingen die niet voor hen bedoeld zijn.

Niet iedere keer dat je hond plastic naar binnen werkt, is het direct een noodgeval. Maar vergis je niet, het is zeker iets om serieus te nemen vanwege de mogelijke gevaren.

In dit artikel duiken we in de problematiek rondom het eten van plastic door honden en geven we je handige tips om jouw hond veilig en gezond te houden.

Let op!

Merk je dat je hond last heeft van het eten van plastic of zich anders gedraagt dan normaal? Wacht dan niet en ga onmiddellijk naar de dierenarts!

De zorg om honden die plastic eten

Het overkomt de beste: je hond snaait iets op dat hij helemaal niet hoort te consumeren. Sommige honden verkennen de wereld graag met hun mond. We kennen dit als het zogenaamde pica gedrag – het eten van alles wat eigenlijk niet eetbaar is, denk aan gras, zand, klei, aarde, maar ook krijt, papier, touwtjes, stofjes en zelfs plastic.1

Eet je hond wel eens vaker vreemde voorwerpen?

Wanneer je hond wel is vaker vreemde voorwerpen eet, doe je er goed aan om contact op te nemen met de dierenarts. Dat je hond iets opeet wat niet echt bedoeld is om te eten (pica), kan komen door een gebrek aan mineralen of vitamines. Maar ook als er iets niet pluis is met de organen van je hond, kan dit leiden tot pica.

Vooral honden die van nature een beetje hebberig zijn, puppy’s en honden die geneigd zijn om op ontdekkingstocht te gaan, hebben een grotere kans om zoiets als plastic naar binnen te werken.

Als het gaat om honden die plastic te pakken krijgen, dan is een bezorgd gevoel hebben zeker op zijn plaats. Plastic is niet verteerbaar en kan voor flink wat ellende zorgen, van verstikkingsgevaar tot darmblokkades en zelfs ontsteking van het buikvlies.2

Je zou misschien denken, wat erin komt, moet er toch ook weer uit kunnen. Tot op zekere hoogte klopt dat. Kleine stukjes plastic komen er bij de hond via de achterkant vaak moeiteloos uit, maar grotere of scherpere delen kunnen voor serieuze problemen zorgen.

Belangrijk om mee te nemen is dat het type plastic – of het nu zacht en buigzaam is, of juist hard, of misschien wel een onderdeel van een fles met chemische inhoud – ook een rol speelt in de ernst van de situatie. En natuurlijk doet de grootte van je hond ertoe. Een Cane Corso laat een klein stukje plastic makkelijker door dan een Chihuahua.

Wat moet je doen als je hond plastic heeft gegeten?

1. Haal het plastic weg als het nog kan

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar we benadrukken het graag nog even. Betrap je jouw hond op heterdaad terwijl hij op plastic zit te kauwen? Probeer dan (als het veilig kan) dat plastic uit zijn mond te halen. Dit helpt om erger te voorkomen. Zorg dan ook meteen dat je al het plastic buiten het vizier van je hond houdt.

2. Kijk hoe het met je hond gaat

Houd je hond goed in de gaten nadat hij plastic heeft gegeten. Gedraagt hij zich anders dan normaal? Lijkt hij last te hebben of ademt hij moeilijk? Ga dan onmiddellijk met je hond naar de dierenarts.

3. Stel vast hoeveel en wat voor soort plastic het was

Probeer te achterhalen hoeveel en welk soort plastic je hond heeft gegeten. Heeft hij op een plastic speeltje geknabbeld of een hele plastic zak doorgeslikt? Kijk rond of er nog resten zijn en controleer zijn bek op restjes. Het is zo dat een paar kleine stukjes misschien wel zonder problemen hun weg naar buiten vinden via de ontlasting, maar grotere stukken of stukken met scherpe kantjes kunnen wel degelijk voor narigheid zorgen.

4. Bel de dierenarts

Natuurlijk is het altijd goed om de professionele mening van de dierenarts aan te horen, zelfs als het een klein stukje is en je je niet al te veel zorgen maakt. Met alle verzamelde informatie kunnen ze je helpen beslissen of je hond gewoon thuis een beetje extra in de gaten gehouden moet worden of dat er toch beter een onderzoek kan plaatsvinden.

Dit is in elk geval wat je zelf kunt doen:

  • Zorg ervoor dat je hond toegang heeft tot schoon drinkwater.
  • Houd je hond rustig en doe even rustig aan met de wilde spelletjes.
  • Controleer de ontlasting van je hond op stukjes plastic.

Let op: Als je denkt dat je hond een aanzienlijke hoeveelheid plastic heeft opgegeten of als hij tekenen van ongemak laat zien (zoals braken, niet eten, etc.), móét je onmiddellijk contact opnemen met je dierenarts of een dierenkliniek voor spoedeisende hulp.3

Hoe voorkom je dat je hond plastic eet?

Net als voedsel of afval moeten plastic voorwerpen gewoon niet toegankelijk zijn voor je hond. Ga ook eens na wat je hond nodig heeft; misschien is hij wel speels en verlangt hij naar wat extra vermaak. Of wellicht is dat kauwen (en eten) van dingen gewoon een manier voor hem om zichzelf te amuseren.

Een hond kan gek zijn op allerlei dingen: rubberen handvaten, stoelpoten, je kunt het zo gek niet bedenken. Bied je hond daarom leuke alternatieven.

Hond kauwt op een bot in plaats van plastic

Er zijn een heleboel kauwbotten en speeltjes op de markt die je hond uren kunnen bezighouden. Ontdek wat je hond leuk vindt. Nylabones zijn bijvoorbeeld een prima keuze; ze zijn stevig en breken af in kleine (niet schadelijke) stukjes. Ze hebben ook rubberen botten die wat zachter en buigzamer zijn. Probeer het een en ander uit en kijk waar je hond het meeste van geniet.

Conclusie

Als je hond plastic op heeft, is het belangrijk om snel en goed te handelen. Het eten van plastic kan ernstige gevolgen hebben voor je hond, zoals verstikkingsgevaar, een verstopping in de darmen of zelfs een buikvliesontsteking. Het is eerst belangrijk om te kijken hoeveel en welk soort plastic je hond heeft opgegeten. Kleine stukjes vinden meestal hun weg naar buiten via de natuurlijke route. Blijf wel goed op je hond letten na het eten van plastic. Als je hond niet lekker lijkt na plastic te hebben gegeten, is een bezoek aan de dierenarts absoluut nodig. Wanneer je hond grote of scherpe stukken plastic heeft gegeten, neemt het risico op complicaties toe. Dan moet je meteen de dierenarts bellen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat een hond plastic uitpoept?

Hoe snel je hond dat stiekeme stukje plastic uitpoept, hangt af van een paar dingen: de grootte van het plastic, het soort plastic en de grootte van je hond. Over het algemeen kunnen kleine stukjes plastic binnen 24 tot 48 uur hun weg naar buiten vinden. Let wel, dit is geen vaststaande regel. Grotere stukken of stukken met scherpe randen kunnen langer blijven zitten en mogelijk zelfs voor problemen zorgen. In zulke gevallen is het verstandig om een dierenarts te raadplegen, zeker als je merkt dat je hond zich niet helemaal lekker voelt of andere symptomen vertoont die je zorgen baren.

Bronvermelding
Viervoetig zet zich in voor de betrouwbaarheid van de gedeelde informatie door uitsluitend gebruik te maken van hoogwaardige bronnen, waaronder wetenschappelijke onderzoeken en studies.
  1. Pica gedrag
    https://diergeneeskunde.nl/2014/02/pica-gedrag/ ↩︎
  2. Caecale inversie als oorzaak van darmobstructie bij een hond
    https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/215/840/RUG01-002215840_2015_0001_AC.pdf ↩︎
  3. My Dog Ate Plastic, What Do I Do?
    https://veterinaryemergencygroup.com/blog/dog-ate-plastic/ ↩︎

Relevante artikelen

Honden

Mijn hond eet aarde en zand

Lees artikel

Honden

Wat mag een hond niet eten?

Lees artikel

Honden

Droogvoer of natvoer: welk hondenvoer is beter?

Lees artikel

Honden

Eet je hond niet? Mogelijke oorzaken en oplossingen

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.