Je hond schrokt – nog voordat je de voerzak hebt opgeborgen is de maaltijd al verdwenen in de buik van je hond.
Misschien vraag je je af waarom je hond zo ‘gierig’ snel lijkt te eten, of het kwaad kan en nóg belangrijker: hoe je jouw hond van het schrokgedrag afhelpt. Natuurlijk heb je liever dat je hond op een normaal tempo zijn voer eet.
Wij leggen uit wat de mogelijke oorzaken zijn van het schrokken, de gevolgen ervan en geven je 5 superhandige tips om het eettempo van je hond aan te passen.
Waarom schrokt mijn hond eten?
Hieronder hebben we de verschillende mogelijke oorzaken van het schrokgedrag op een rijtje gezet en duiken we er per oorzaak dieper op in.
Voedingsgewoonten
Honden die niet volgens een vast schema of met variërende porties gevoerd worden, kunnen snel ‘haastig eetgedrag’ ontwikkelen. Dit gedrag kan ontstaan uit onzekerheid over wanneer het volgende maal komt, waardoor een hond geneigd is om zo snel mogelijk te eten zodra er voedsel voorhanden is. Vooral bij honden die ooit eens voedseltekorten hebben gehad – bijvoorbeeld in hun puppytijd of bij veranderingen in hun leefsituatie – kan dit gedrag sterk aanwezig zijn.
Sociale druk
In een huishouden met meerdere huisdieren kan ‘competitie’ om voedsel de oorzaak zijn van schrokgedrag. Honden die het gevoel hebben dat ze hun voedsel moeten verdedigen of haasten om te eten voordat een ander dier de kans krijgt, kunnen op gegeven moment schrokken – zélfs als er geen directe bedreiging voor hun voedsel is. Simpelweg als gevolg van eerdere ervaringen of de dynamiek binnen het ‘roedel’.1
Weinig interactie of aandacht
Schrokgedrag zien we vaak bij honden die voor een langere periode in een omgeving zoals een asiel hebben gezeten, waar ze niet genoeg interactie of aandacht kregen. Maar thuis kan dit helaas ook, als je bijvoorbeeld veel van huis bent en er niemand anders in huis is. Voor honden waar maar weinig naar omgekeken wordt, is het moment van voeren vaak het hoogtepunt van de dag en kunnen ze zich haastig en overenthousiast op hun voerbak werpen.
Instinct
Schrokken kan ook voortkomen uit een instinct, diep uit het verleden – wel tienduizenden jaren terug. In het wild moeten honden snel eten om te voorkomen dat prooien worden gestolen door andere roofdieren of concurrenten. Huishonden ervaren misschien niet dezelfde directe bedreigingen, maar dit oerinstinct kan nog altijd aanwezig zijn en leiden tot schrokken.2
Gevolgen van schrokken
Winderigheid neemt toe
Wanneer een hond schrokt, slikt hij niet alleen zijn voedsel, maar ook lucht in. Hierdoor neemt de kans op winderigheid toe wat met name voor jou als baas niet prettig is. Naast het feit dat dit voor jou ongemakkelijk kan zijn, kan je hond zich opgeblazen voelen.
‘Vol’ gevoel krijgen duurt langer
Bij te snel eten wordt het natuurlijke verzadigingsproces van het lichaam verstoord. Normaal gesproken geven de maag en darmen signalen af aan de hersenen dat er genoeg is gegeten. Bij schrokken komen deze signalen vertraagd aan, waardoor je hond langer door blijft eten dan nodig. Op langer termijn is het goed mogelijk dat je hond hierdoor overgewicht krijgt.
Spijsvertering wordt meer belast
Een hond die zijn eten schrokt, kauwt niet of nauwelijks op zijn voedsel. Hierdoor komen grote brokken voedsel in zijn maag terecht, wat de spijsvertering onnodig zwaarder belast. De maag en darmen moeten harder werken om het voedsel af te breken.
Verslikken en verstikken
Omdat er niet goed genoeg op het voer wordt gekauwd, kunnen stukken voedsel vast komen te zitten in de keel. Dit kan op den duur zorgen voor een geirriteerde keel maar helaas zelfs ook levensbedreigend zijn. Vooral bij het eten van hardere snacks of botten is de risico op verslikken en verstikken aanwezig.
Maagtorsie
Een van de ernstigste gevolgen van schrokken is de mogelijkheid van maagtorsie, ook wel maagkanteling (of maagverdraaiing) genoemd. Dit gebeurt wanneer de maag zich vult met gas en vervolgens draait, wat de bloedtoevoer afsnijdt en kan leiden tot een snelle verslechtering van de gezondheid en, indien onbehandeld, zelfs de dood.
5 tips om schrokken tegen te gaan
Het is makkelijker om honden fysiek (of in elk geval moeilijker) te maken om zo snel te eten dan om ze te trainen om langzaam te eten.3 Lees hieronder onze tips tegen schrokken van je hond.
PS. Sommige van deze tips zijn uitsluitend voor droogvoer bedoeld.
1. Gebruik een slowfeeder
Een slowfeeder is bedacht om het schrokken tegen te gaan. Ideaal dus. Met het speelse concept moet je hond meer moeite doen om bij zijn voer te komen, wat hem dwingt langzamer te eten. Dit is een van de meest simpele, maar effectieve manier om schrokgedrag aan te pakken en daarom is dit vaak ook het eerste waar baasjes aan denken om haastig eten tegen te gaan.4
2. Zorg dat het voer bij je hond past
Is het voer (natvoer of droogvoer) qua grootte geschikt voor je hond? Misschien zijn de voerstukjes iets te klein en wordt er daarom niet of nauwelijks op gekauwd en ingeslikt, wat schrokken in de hand werkt. Door te kiezen voor (bijvoorbeeld) grotere brokken wordt je hond gedwongen om te kauwen, waardoor ook het eettempo verlaagt.
3. Verander de eetplek van je hond
Bij huishoudens met meerdere honden kan de dynamiek tijdens het eten bijdragen aan schrokgedrag. Honden kunnen het gevoel hebben dat ze moeten concurreren om hun voedsel. Door de eetplek van de schrokkende hond te veranderen en hem apart te voeren, kan dit ‘competitieve’ aspect worden verminderd.
4. Doe een beetje water bij het voer
Wat water bij de brokken maakt ze onder andere zachter en makkelijker te eten voor je hond, wat over het algemeen een goede tip is voor honden die ineens minder of geen brokken meer eten. Tegelijkertijd ook voor honden die schrokken, want deze methode vertraagt het eetproces doordat de hond de brokken moet ‘vissen’ waardoor hij meer tijd neemt om zijn voer te eten.
5. Leg de brokken op verschillende plekken
Door de brokken te verspreiden over verschillende plekken kan je hond niet in één keer een grote hoeveelheid opeten, maar moet hij zich verplaatsen en in kleinere porties eten. Hiermee zorg je voor een trager eettempo én een beetje beweging. Zo heb je twee vliegen in één klap: een hond die niet schrokt en lichamelijke inspanning.
Veelgestelde vragen
Schrokken is op zichzelf niet meteen heel erg, maar het is zeker níét goed voor honden – vooral niet als het regelmatig gebeurt. Wanneer een hond te snel eet, kan dit de spijsvertering onnodig belasten en duurt het langer voordat de hersenen het signaal ‘ik zit vol’ krijgen. Bovendien kan de hond door snel te eten veel lucht inslikken, waardoor een hond last kan krijgen van winderigheid. In ernstige gevallen kan een hond zich verslikken of zelfs een maagkanteling (maagtorsie) krijgen. Het is dus aan te raden om je hond ervan af te helpen.
- The evolutionary basis for the feeding behavior of domestic dogs (Canis familiaris) and cats (Felis catus)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16772461/ ↩︎ - Canine feeding behavior
https://vetfocus.royalcanin.com/en/scientific/canine-feeding-behavior ↩︎ - Tips to Slow Down a Dog Who Eats Too Fast
https://www.thewildest.com/dog-behavior/tips-stop-your-dog-eating-too-fast ↩︎ - Increased Feeding Speed Is Associated with Higher Subsequent Sympathetic Activity in Dogs
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26569112/ ↩︎