Een hond snurkt. Soms nog best hard ook. Is dit gewoon een schattige eigenaardigheid of iets waar je je zorgen over moet maken?
Door te begrijpen waarom je hond precies snurkt, kun je beter bepalen of het misschien tijd is om je hond te hulp te schieten.
In dit artikel vertellen we je over de 8 meest voorkomende redenen waarom honden snurken.
Wat gebeurt er als mijn hond snurkt?
Snurken bij honden is niet ongebruikelijk. Net als bij ons gebeurt het als de lucht niet soepel door de neus, mond of keel van de hond kan stromen. Het geluid van snurken ontstaat door een (gedeeltelijk) geblokkeerde luchtweg die de luchtstroom belemmert, wat trillingen veroorzaakt in de zachte delen van de keel en neus van de hond.
Wanneer je hond af en toe snurkt, is dat meestal geen groot probleem. Op het moment dat het een regelmatige gebeurtenis wordt of samen gaat met andere symptomen zoals zwaar ademen tijdens wakker zijn, is het goed om actie te ondernemen. Bezoek aan de dierenarts is dan ook verstandig.
Redenen van snurken bij honden
1. Verkoudheid
Zelf heb je waarschijnlijk gemerkt dat je sneller snurkt als je verkouden bent of een infectie aan de bovenste luchtwegen hebt. Een hond heeft hetzelfde.
Als een hond verkouden is of een infectie heeft, zwellen de luchtwegen op en komt er meer slijm vrij.1 Hierdoor is er minder ruimte voor een vloeiende luchtstroom, waardoor snurken ontstaat. Het snurken zal waarschijnlijk stoppen zodra je hond zich beter begint te voelen.
2. Overgewicht
Honden worden niet alleen zwaarder rond de middel. Extra kilo’s kunnen zich ook ophopen rond de keel en nek. Deze extra vetjes maken de luchtwegen smaller, waardoor de kans groter is dat een te zware hond snurkt.
Honden mogen maximaal 2% van hun lichaamsgewicht per week afvallen. De dierenarts kan je helpen bij het opstellen van een afslankplan waarmee je hond op een veilige manier die overtollige kilo’s kwijtraakt.
3. Allergieën
Net als mensen kunnen honden ook allergisch zijn voor allerlei dingen, waaronder stof, parfum en zelfs andere dieren in huis.2 Deze allergieën kunnen ervoor zorgen dat de luchtwegen nauwer worden, wat ademen lastiger maakt en een hond mogelijk kan snurken.
Wanneer allergieën de boosdoeners zijn, verdient de slaapplaats van je hond extra zorg. Na een frisse neus buiten, is het een goed idee om je hond met een vochtige doek af te nemen. Zo slepen jullie minder allergenen mee het huis in. Een luchtfilter is ook ontzettend handig: het houdt de boel schoon door allergenen uit de lucht te pikken. Vergeet ook niet de hondenmand regelmatig te wassen en de vloeren schoon te houden.
4. Slaaphouding
Snurkt jouw hond alleen in een bepaalde slaaphouding? Dan kan het zijn dat de luchtstroom gedeeltelijk geblokkeerd wordt. De meest bekende slaaphouding waarbij snurken veel voorkomt, is op de rug. Dan ontspannen het zachte gehemelte en de tong zich richting de keel, waardoor de luchtstroom wordt verstoord.3
Honden die op hun rug slapen, hebben het meestal warm en doen dit dan voor verkoeling. Zorg dus voor een fijn slaapplekje voor je hond met een aangenaam temperatuur. Voor sommige honden (vooral oudere) kan op de rug liggen ook de druk op pijnlijke spieren of gewrichten verlichten. Een orthopedisch bedje kan hierbij helpen.
5. Gebitsproblemen
Slechte tanden of ontstekingen in de mond zorgen voor zwelling en kunnen de luchtwegen blokkeren. Hierdoor moet de lucht een smallere doorgang vinden, wat het snurkgeluid veroorzaakt.
Ontstekingen kunnen erger worden en voor meer problemen zorgen. Wacht hier niet mee en ga direct naar de dierenarts om medisch advies in te winnen.
6. Raseigenschap
Bepaalde rassen hebben een kortere snuit – denk aan de bulldog of de mopshond.4 Door de unieke bouw van hun gezicht en neus is de luchtdoorstroming niet altijd even soepel. Hierdoor hebben deze rassen meer kans op ademhalingsproblemen en snurken.
Snurken hoeft niet per se een probleem te zijn bij honden met een korte snuit. Als je een van deze rassen hebt, is het wel nóg belangrijker dat je de luchtstroom in de gaten houdt. Houd het gewicht gezond en let bij ziekte goed op de ademhaling van je hond.
7. Verstopping
Een hond kan iets in zijn neus of keel vast hebben zitten. Zo’n verstopping hindert de normale ademhaling en kan snurken veroorzaken. Je merkt niet altijd op wanneer een hond iets vast heeft zitten. Een hond kan namelijk heel goed doen alsof er niets aan de hand is. Dit kan van alles zijn: een stukje van een snack, maar ook een stukje plastic of een ander vreemd voorwerp. Een bezoek aan de dierenarts is dan uiteraard hoognodig.
8. Traag werkende schildklier
Snurken kan een teken zijn dat een hond niet genoeg schildklierhormoon aanmaakt. Dit heet hypothyreoïdie, ofwel een trage schildklier.5 Er zijn meerdere signalen die hierop kunnen wijzen. Zo kan de vacht van de hond minder glanzen en kan zijn huid schilferig worden. Misschien heeft hij minder zin om te bewegen, heeft hij het snel koud, wil hij niet eten of komt hij aan zonder duidelijke reden.
Als je het vermoeden hebt dat een traag werkende schildklier de reden is van het snurken, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan voor een diagnose.
Wat kan ik doen tegen mijn snurkende hond?
Snurken hoort bij het hondenleven en is vaak onschuldig. Toch kan het je dwarsliggen op het moment dat het regelmatig gebeurt (en hard). Ja, een hond snurkt ook hard. Dan wordt het al gauw een probleem dat opgelost moet worden. Maar wat doe je tegen een snurkende hond? Allereerst moet je natuurlijk wel een idee hebben wat hem waarschijnlijk aan het snurken maakt om gericht te handelen.
Soms kun je het snurken stoppen of minderen door gewoon iets simpels te doen als zachtjes tegen je hond aan te duwen dat hij op zijn zij rolt of hem helpen afvallen. Als een verkoudheid de oorzaak is, zal het snurken waarschijnlijk stoppen zodra je hond zich beter begint te voelen.
Een hond kan ook plotseling beginnen met snurken vanwege een ernstiger probleem. Honden laten niet altijd zien wat hen mankeert, wat het nog moeilijker maakt om te plaatsen wat er aan de hand is. Als je vermoedt dat er meer speelt, doe je er altijd goed aan om toch even naar de dierenarts te gaan.
Veelgestelde vragen
Er zijn veel verschillende redenen waarom honden snurken. Soms werken meerdere van deze redenen samen, waardoor er extra druk op de luchtwegen komt te staan en de luchtwegen nog meer vernauwd raken. Hierdoor wordt het lastiger voor de lucht om erdoorheen te bewegen, en dat zorgt ervoor dat het snurken harder klinkt.
Snurken is niet alleen iets voor tijdens de slaap. Als je hond snurkt terwijl hij wakker is, wijst dit meestal op een probleem met de luchtwegen die vernauwd zijn. Het kan van alles zijn: overgewicht, een verstopte neus, allergieën of zelfs iets ernstigers zoals een infectie in de luchtwegen. Bepaalde hondenrassen met een platte snuit snurken vaker met de ogen open, omdat hun luchtwegen van nature minder ruim zijn.
- Upper Respiratory Infections in Dogs: What You Need to Know
https://www.akc.org/expert-advice/health/upper-respiratory-infections-dogs-need-know/ ↩︎ - Allergies in Dogs
https://vcahospitals.com/know-your-pet/allergy-general-in-dogs ↩︎ - What Causes Snoring in Dogs and How to Help Your Pup
https://www.petmd.com/dog/general-health/snoring-in-dogs ↩︎ - 9 Fun Facts About the Wonderfully Weird Pug
https://wagwalking.com/daily/9-facts-about-pugs ↩︎ - Schildklierproblemen (hond)
https://mcvoordieren.nl/kennisbank/schildklier-hond/ ↩︎