Home » Honden » Mijn hond wil zijn tuigje niet om

Mijn hond wil zijn tuigje niet om

Hond wil tuigje niet om

Je hond wil zijn tuigje niet om en dat laat hij duidelijk merken. Zijn gedachten kun je niet lezen, maar het is tijd om deze ergernis op te lossen.

Wat het gedrag van je hond ook is, honden zijn heer en meester in associatief denken. Dit kan in je nadeel werken bij het omdoen van het hondentuig.

Waarom je hond zijn tuigje niet om wil doen en hoe je ervoor zorgt dat dit zonder slag of stoot lukt, vertellen wij je in dit artikel.

Waarom wil mijn hond zijn tuigje niet om?

Allereerst moet je duidelijk zien te krijgen waarom je hond zijn tuigje niet om wil. Wanneer je dat weet, kun je eigenlijk pas écht gericht kijken wat jou en je hond kan helpen.

Wij gaan je erbij helpen! Hieronder bespreken we de vier meest voorkomende redenen en geven daarbij tips die je helpen met dat specifieke probleem.

Hij houdt er niet van als dingen over het hoofd gaan

Wanneer je hond het tuigje niet wil omdoen maar het wel oké vindt als het eenmaal om is, kan dat komen doordat het tuigje over zijn hoofd moet. Sommige honden raken in paniek als iets over hun hoofd of nek gaat. Het hoofd is een gevoelig gebied en je hond kan het omdoen van het hondentuig instinctief als een bedreiging zien.

Als het tuigje het toelaat, probeer het dan anders om te doen. Bijvoorbeeld door het eerst om zijn nek te doen en dan pas om zijn lichaam. Geef hem elke keer dat hij rustig blijft een beloning. Zo leert hij dat het tuigje niet eng is. Een andere, makkelijkere oplossing is een tuigje te vinden dat niet over zijn hoofd hoeft. Een tuigje waar honden in stappen is een goed alternatief.

Handen in de buurt van zijn hoofd is onwennig

Misschien vindt je hond het niet fijn als je handen dicht bij zijn gezicht komen. Dit kan door een traumatische ervaring komen of omdat hij het nooit heeft geleerd. Wanneer je hond wegdraait of nerveus wordt als je zijn gezicht aanraakt, kan dat de reden zijn dat hij zijn tuigje niet om wil – zelfs als jij zijn lievelingspersoon bent.

Dit kost tijd. Je moet het vertrouwen van je hond winnen door hem langzaam te laten wennen aan aanrakingen rond zijn gezicht. Begin met korte, positieve aanrakingen en werk langzaam naar het aanraken van zijn hoofd. Beloon hem met een snack als hij kalm blijft om dat gedrag aan te moedigen.

Het hondentuig past niet goed

Dit is iets wat ons iets (te) vaak opmerkt; een hondentuig dat niet goed zit. Een hond zal er misschien niet direct over klagen, maar een verkeerd tuigje kan je hond ongemakkelijk maken. Dit ongemak kan opbouwen, waardoor het lijkt dat je hond plotseling zijn tuigje weigert. Als het tuigje te strak zit, kan het schuren of knellen en pijn veroorzaken. Is het te los, dan schuurt het tegen zijn huid en veroorzaakt irritatie.

Controleren of hondentuig past

Controleer of het tuigje goed past door er twee vingers tussen te steken. Het hondentuig moet gemakkelijk passen zonder te veel druk. Let ook goed op plekken waar het tuigje mogelijk kan schuren. Idealiter wil je een hondentuigje dat op meerdere plaatsen verstelbaar is. Zo kun je het beter aanpassen aan het lijf van je hond.

Allergisch voor het materiaal van het tuigje

Hoewel het onwaarschijnlijker is dan de andere besproken mogelijke redenen, kan je hond gevoelig of allergisch zijn voor bepaalde materialen waarvan het tuigje is gemaakt. Vanwege het ongemak dat een allergie veroorzaakt, kan het zijn dat je hond daarom zijn tuigje niet om wil doen. Een allergie gaat namelijk vaak gepaard met jeuk, roodheid of zelfs huidinfecties. Wanneer je hond krabt of bijt aan de plekken waar het tuigje zit, kan dat wijzen op een allergie.

Misschien ben je bekend met de allergie van je hond. Kijk daarom eerst goed naar de materialen waarvan het tuigje is gemaakt. Probeer anders een tuigje van hypoallergene materialen zoals leer of neopreen om te zien of dit helpt. En overleg eventueel met je dierenarts voor een huidtest om zeker te weten of er sprake is van een allergie.

Hoe kan ik mijn hond laten wennen aan zijn tuigje?

Heb je een nieuw hondentuig aangeschaft en weigert je hond het om te doen? Sommige honden hebben tijd nodig om te wennen aan iets nieuws. Jouw hond kan er één van zijn.

Vaak gaat het wennen niet vanzelf, of in ieder geval niet snel genoeg. Daarom is het ontzettend handig om je hond te trainen het tuigje positief te associëren.

Begin met het rustig introduceren van het nieuwe tuigje. Laat je hond eraan snuffelen en beloon hem met traktaties en lof wanneer hij kalm blijft. Je kunt het tuigje ook tijdens speelsessies gebruiken om het als iets leuks te laten zien.

Hond went aan nieuw tuigje

Bouw de training geleidelijk op door het tuigje kort aan te doen en direct weer af te doen, waarbij je steeds kalm gedrag beloont. Verleng langzaam de tijd dat het tuigje om blijft totdat je hond zich comfortabel voelt met het tuigje om. Positieve bekrachtiging is hierbij enorm belangrijk.

Blijf geduldig en consistent. Forceer niets en ga in het tempo van je hond. Als je hond angstig wordt, neem dan een stap terug en begin opnieuw met kleinere stappen.

Relevante artikelen

Honden

Melatonine voor honden: wat je erover moet weten

Lees artikel

Honden

Hondenmand kopen? Dit zijn de 7 beste hondenmanden 2024

Lees artikel

Honden

Waarom heeft mijn hond altijd honger?

Lees artikel

Honden

Mijn hond slaapt veel — is dat wel goed?

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.