Home » Honden » Mag een hond varkensvlees eten?

Mag een hond varkensvlees eten?

Mag een hond varkensvlees

Honden zijn van nature carnivoren en veel baasjes denken er niet twee keer over na als ze een stukje vlees van hun bord met hun hond delen. Maar mag een hond varkensvlees eten?

Er circuleren verschillende beweringen over honden en varkensvlees. Sommige van deze beweringen zijn gebaseerd op halve waarheden en problemen uit het verleden. Wat is nu echt waar? Is varkensvlees veilig voor onze honden en zo ja, onder welke voorwaarden? En hoe zit het met rauw varkensvlees?

In dit artikel duiken we diep in de feiten om deze vragen te beantwoorden.

Mogen honden varkensvlees eten?

Ja, honden mogen varkensvlees eten. Varkensvlees heeft zelfs veel voordelen voor je hond en kan een prima aanvulling zijn op het dieet – het is een goede bron van eiwitten, bevat omega 3 vetzuren en is niet per se ‘moeilijker’ te verteren dan andere vleessoorten.

Wél zit er een nuance in, want niet elk stukje varkensvlees is goed om te eten voor je hond. Belangrijk om te weten is dat de extra smaakjes die wij zo lekker vinden, vaak niet de beste keuze zijn voor onze honden. Varkensvlees dat in sausjes is gedrenkt, of dat gerookt, gezouten, gedroogd of op een andere manier bewerkt is, kun je beter niet in de voerbak van je hond laten belanden. Dit soort varkensvlees kan namelijk schadelijk zijn voor je hond.1

Dus wil je je hond varkensvlees voeren? Kies dan voor een stuk simpel, bereid(!) varkensvlees zonder al die toevoegingen die wij mensen graag hebben. Zo houd je het veilig en gezond voor je hond.

Is varkensvlees slecht voor honden?

Varkensvlees wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor honden. Of het slecht of goed is, dat is niet zo zwart-wit. Varkensvlees komt namelijk in veel verschillende soorten voor, zoals bacon, ham, worst en meer. Ze hebben allemaal verschillende macronutriënten en ingrediënten, wat het lastig maakt om een eenduidig antwoord te geven op de vraag of varkensvlees slecht is voor honden.

We kunnen in elk geval wel stellen dat bewerkt varkensvlees (zoals bacon, ham etc.) vaak een hoog zoutgehalte en veel vet bevat. Dergelijk varkensvlees is dus niet bepaald goed en kan je hond beter niet eten. Een goed stuk (mager) varkensvlees kun je daarentegen prima aan je hond geven, en dat heeft ook zeker zijn voordelen in de zin van voedingswaarde – het is onder andere een goede bron van eiwitten.

Dit zijn een aantal andere voordelen van een goed stukje varkensvlees (zoals varkenslende) voor je hond:

  • Het zit vol met vitamines zoals B6 en B12. Deze zijn goed voor de energie en houden het zenuwstelsel van je hond gezond.
  • Het heeft belangrijke aminozuren. Aminozuren zijn nodig om eiwitten te maken. Dit helpt bij het groeien en herstellen van spieren, wat super is voor honden die veel bewegen.
  • Er zitten gezonde vetten in varkensvlees. Deze vetten geven energie en zorgen ervoor dat je hond bepaalde vitamines beter kan opnemen.
  • En heel belangrijk: veel honden vinden varkensvlees superlekker. Daarmee is het een leuke beloning als je bijvoorbeeld bezig bent met training.

Honden hebben een bepaalde hoeveelheid eiwitten nodig voor een gezond lichaam, waaronder voor sterke botten. Een klein hondje van 5 kilo moet elke dag ongeveer 15 gram eiwit eten. Een grotere hond van 20 kilo heeft elke dag zo’n 47 gram eiwit nodig.2 Varkensvlees bevat zo’n 27 gram eiwit per 100 gram en kan daarom een goede aanvulling zijn op een hondendieet.

Mag een hond rauw varkensvlees eten?

Veel zorgen over rauw varkensvlees op het internet zijn gebaseerd op verouderde informatie of misverstanden. Een flink aantal jaren terug hadden we gezegd dat een hond absoluut géén rauw varkensvlees mag eten. Dit vanwege Aujeszky (pseudorabiës) – een dodelijke ziekte voor zowel honden als katten. Sinds 1 januari 2009 is de Nederlandse varkenssector echter vrij van Aujeszky. Dus in Nederland komt deze ziekte niet meer voor.3

Ook zorgen over Trichinella en andere parasieten zijn dankzij moderne veehouderijpraktijken en strenge controles verleden tijd. Nederland loopt hierin voorop.4

Toch is het belangrijk om niet te snel te concluderen dat rauw varkensvlees nu helemaal veilig is voor honden. Hoewel de genoemde ziekten inderdaad niet langer een bedreiging vormen in Nederland, kan rauw (varkens)vlees nog steeds bacteriën zoals Salmonella, E. coli en Listeria bevatten.5

De mogelijke extra nutritionele waarde weegt niet op tegen de potentiële risico’s. Beter voorkomen dan genezen, dus we raden aan geen rauw varkensvlees aan je hond te geven. Zorg in plaats daarvan dat het vlees goed verhit is.

Het is belangrijk om te begrijpen dat rauw (varkens)vlees niet per se gezonder is, ook al wordt dat tegenwoordig veel en snel geroepen. Zowel bereid als rauw varkensvlees kunnen evengoed van hoge als van lage kwaliteit zijn. Waar je het vandaan hebt, is veel belangrijker.

Sommige eigenaren kiezen echter bewust voor een rauw dieet voor hun hond. Als je je hond rauw varkensvlees wilt geven, koop dit dan bij een betrouwbare bron die hoge normen voor voedselveiligheid naleeft.

Veelgestelde vragen over honden en varkensvlees eten

Is varkensvlees goed voor honden?

Net als andere vleessoorten bevat varkensvlees goede voedingsstoffen en kan het dus in principe goed zijn voor honden, afhankelijk van het type vlees. Veel soorten varkensvlees bevatten echter meer vet dan andere vleessoorten. Hoewel vet een noodzakelijk onderdeel is van de voeding voor honden, leidt varkensvlees snel tot een te hoge vetinname. In de meeste gevallen kun je daarom het beste kiezen voor een mager stukje varkensvlees, uiteraard zonder onnodige toevoegingen zoals zout, kruiden of andere ingrediënten.

Mag een hond gebakken speklap?

Het geven van een gebakken speklap aan een hond wordt niet aangeraden. Gebakken speklappen bevatten veel vet en vaak ook zout en kruiden, wat niet goed is voor honden. Te veel vet kan leiden tot pancreatitis, een ernstige en pijnlijke ontsteking van de alvleesklier. Zout en kruiden kunnen ook schadelijk zijn voor honden.

Kan een hond allergisch zijn voor varkensvlees?

Ja, een hond kan allergisch zijn voor varkensvlees. Voedselallergieën bij honden kunnen verschillende symptomen veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag, maagdarmklachten en oorontstekingen. Als je vermoedt dat je hond een allergie heeft voor varkensvlees of een ander voedingsmiddel, is het belangrijk om dit met een dierenarts te bespreken. Zij kunnen tests uitvoeren om de allergie te bevestigen en advies geven over een geschikt dieet voor je hond.

Bronvermelding
Viervoetig zet zich in voor de betrouwbaarheid van de gedeelde informatie door uitsluitend gebruik te maken van hoogwaardige bronnen, waaronder wetenschappelijke onderzoeken en studies.
  1. Can Dogs Eat Pork?
    https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-pork/ ↩︎
  2. De juiste hoeveelheid voer voor honden makkelijk berekenen
    https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondenvoeding/juiste-hoeveelheid-voer-voor-honden-makkelijk-berekenen ↩︎
  3. Ziekte van Aujeszky
    https://www.gddiergezondheid.nl/nl/Diergezondheid/Dierziekten/Ziekte-van-Aujeszky ↩︎
  4. Trichinellose
    https://www.rivm.nl/trichinellose ↩︎
  5. Salmonella
    https://www.nvwa.nl/onderwerpen/salmonella/ ↩︎

Relevante artikelen

Honden

Dit is waarom je hond trilt in zijn slaap

Lees artikel

Honden

Hondentuig kopen? Dit zijn de 6 beste hondentuigjes

Lees artikel

Honden

De 10 beste hondenbrokken van 2024

Lees artikel

Honden

Mijn hond eet aarde en zand

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.