Home » Honden » Wat mag een hond niet eten?

Wat mag een hond niet eten?

Wat mag een hond niet eten

Wat mag een hond niet eten? Een vraag die bij elk baasje wel eens door het hoofd speelt. Vanzelfsprekend kan je hond beter geen vreemde voorwerpen zoals plastic eten. Verder hoor je van alles en nog wat: dit mag niet, dat is giftig, terwijl sommige alledaagse etenswaren juist helemaal geen kwaad kunnen. Enkele dingen die wij eten zijn zelfs goed voor je hond.

Dus hoe weet je nu wat écht niet mag en wat kan je jouw hond met een gerust hart voorschotelen? Wij helpen je verder. In dit artikel hebben wij de meest gevaarlijke voedsel voor honden op een rijtje gezet. Ook hebben wij een lijstje gemaakt van dingen die honden weer wél mogen eten.

Dingen die honden absoluut niet mogen eten

Honden moeten altijd uit de buurt blijven van de voedingsmiddelen die we hieronder benoemen. We leggen ook uit waarom.

Let op

Ook al zijn dit de gebruikelijke boosdoeners die je vaak in huishoudens tegenkomt, beschouw deze lijst niet als compleet. Blijf altijd alert op wat je hond binnenkrijgt.

1. Chocolade

Bij de meeste zal deze wel bekend zijn. Chocolade (en al het andere cacao) is erg giftig voor honden vanwege de chemische stof genaamd ’theobromine’. Honden kunnen er goed ziek van worden, in het ergste geval de dood als gevolg. Hoe donkerder de chocolade, hoe hoger het theobrominegehalte en hoe giftiger de chocolade dus is.1

2. Avocado

Avocado’s zijn schadelijk voor je hond omdat ze persine bevatten, een schimmeldodend gif. In grote hoeveelheden kan persine diarree, braken en in het ergste geval een hartstilstand veroorzaken. Het is niet precies bekend welke hoeveelheid persine schadelijk is voor honden. Neem dus het zekere voor het onzekere en voer je hond géén avocado.2

3. Bieslook, prei, knoflook, uien, sjalot

Knoflook en al het andere dat uit de narcisfamilie (eenzaadlobbige, kruidachtige planten) komt is misschien goed voor ons, maar honden mogen het niet eten omdat ze voedsel op een andere manier verwerken. Bieslook, prei, knoflook, ui en sjalot bevatten allen ’thiosulfaat’, zouten die bloedarmoede bij je hond veroorzaken doordat ze de rode bloedcellen elimineren.3

4. Druiven, rozijnen en krenten

Druiven van welke soort en in welke vorm dan ook (en alles wat daarvan gemaakt is) zijn een grote nee-nee voor je hond. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom, maar deze vruchten kunnen nierfalen veroorzaken bij honden. Mogelijk zijn de hoge concentraties tartarzuur en kaliumbitartraat in druiven de boosdoeners. Honden kunnen deze stoffen niet goed verwerken. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al gevaarlijk zijn, dus houd deze lekkernijen ver weg van je hond.4

5. Macademianoten

Macadamianoten zijn erg lekker en de voedingsstoffen zijn ook nog eens goed; daar valt niet over te twisten. Voor honden zijn macadamianoten echter levensgevaarlijk! De symptomen van een macadamianotenvergiftiging bij honden kunnen zijn: zwakte in de achterpoten, overgeven, een verhoogde lichaamstemperatuur en trillen. Net zoals met druiven is de exacte stof die de toxiciteit veroorzaakt nog niet helemaal bekend, maar beter voorkomen dan genezen.5

6. Light/zero producten (xylitol)

Veel light- of zero-producten bevatten xylitol. Denk aan bepaalde pindakaassoorten, kaas, yoghurt etc. Deze zoetstof is voor mensen misschien een goed alternatief voor suiker, maar is enorm giftig voor honden. Het kan leiden tot een snelle insulineafgifte, wat weer kan resulteren in hypoglykemie (een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel), leverfalen of erger. Het slinkse hieraan is dat xylitol ook andere namen heeft, zoals berkensuiker (of -zoet) en E967. Al met al doe je er dus goed aan om light- of zero-producten bestemd voor mensen te vermijden.6

7. Cafeïne

Cafeïne kan een hond oppeppen – en niet zo’n beetje ook, want honden zijn hier veel gevoeliger voor dan wij zijn. De effecten van cafeïne zijn voor honden echter veel te gevaarlijker. Cafeïne (aanwezig in koffie, thee, cola, energiedrankjes en sommige medicijnen) verhoogt de bloeddruk en veroorzaakt hartritmestoornissen, wat levensgevaarlijk kan zijn. Een hond kan ook de controle over zijn spieren verliezen, trillen of een epileptische aanval krijgen.7

8. Fruitpitten en zaden

De meeste soorten fruit zijn op zichzelf geen probleem voor honden, maar opletten geblazen met de pitten of zaden van appels, kersen, perziken, pruimen (en eigenlijk alle fruit met pitten of zaden). Deze bevatten amygdalin, dat in combinatie met enzymen in het speeksel omgezet kan worden in cyanide – giftig voor zowel honden als mensen! Een paar per ongeluk ingeslikte pitjes leiden meestal niet direct tot vergiftiging, maar zijn wel gevaarlijker wanneer ze worden gekauwd of vermalen.

9. Kauwgom

Kauwgom levert verstikkingsgevaar op. Het is plakkerig, kan vast komen te zitten in de maag of darmen van een hond en zo interne blokkades veroorzaken. Daarnaast bevat kauwgom, net als veel light/zero producten, vaak xylitol wat zeer giftig is voor honden.8

10. Alcohol

Het lijkt misschien logisch (dat hopen we tenminste), maar alcohol is absoluut verboden voor honden. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot vergiftiging. Honden zijn namelijk een stuk gevoeliger dan wij zijn. Symptomen van alcoholvergiftiging bij honden variëren van braken en diarree tot slechte coördinatie, ademhalingsproblemen, coma en in het ergste geval de dood. Dus houd je drankjes ver weg van je hond en vergeet niet op te letten met gerechten waarin alcohol verwerkt is.9

Wat mag een hond wél eten?

Je hond mag best wat dingen eten die ook op ons bord liggen, en daar smullen ze van. Hieronder hebben we een aantal van deze voedingsmiddelen opgesomd. Wel is het aan te raden je hond dit met mate te voeren, omdat het niet de primaire voedingsbron van een hond is. Zie het dus niet als vervanging van een maaltijd, maar meer als (eens in de zoveel tijd) een lekker extraatje voor tussendoor.

1. Appels, mandarijnen, bananen, blauwe bessen, mango, aardbeien, watermeloen

De meeste populaire fruitsoorten zonder de schil, bladeren en pitten (of zaden) zijn veilig en mag een hond eten. Geef het wel in kleine stukjes om verstikking te voorkomen. Let ook goed op de portiegrootte: een heel stuk fruit is niet verstandig vanwege de calorieën en de suikers, maar een klein stukje is prima.

2. Wortels en komkommers

Honden zijn dol op wortels en komkommers. Door onder andere de goede voedingsstoffen en omdat ze laag zijn in calorieën zijn ze enorm populair onder de hondeneigenaren. Wortels zijn licht voor de maag, rijk aan vitamines, kalium en vezels. En komkommers? Die bestaan voor maar liefst 97% uit water.

3. Kaas

Naast een gezond dieet kan een klein beetje kaas geen kwaad voor je hond. In principe mag een hond bijna alle soorten kaas eten, behalve blauwe kaas en bewerkte kazen (zoals kazen met kruiden of light kazen). Het is niet het beste tussendoortje die je kan geven, maar honden zijn er vaak weg van. Pas wel op: niet elke hond kan even goed tegen lactose. Dus start met een klein stukje en kijk hoe je hond erop reageert.

4. Eieren

Je kunt je hond prima een goed gekookt of gebakken eitje geven, zolang je maar geen zout, olie of boter toevoegt. Eieren zitten vol met eiwitten, vetzuren en vitaminen die zowel de binnen- als buitenkant van je hond ten goede komen. Maar let op: geef geen rauwe eieren en zorg dat ze goed gekookt zijn om salmonella te voorkomen.

5. Pinda’s en cashewnoten

Ongezouten, ongebrande pinda’s en cashewnoten zijn in kleine hoeveelheden prima voor je hond – met de nadruk op kleine hoeveelheden omdat ze hoog in vetten zijn. Geef echter nooit macadamianoten! Ook noten met zout of uit een mixverpakking kun je beter niet aan je hond voeren.

6. Popcorn

Popcorn is in kleine hoeveelheden veilig te eten voor honden. Het is niet per se slecht, maar ook niet goed. Zoete of zoute popcorn hier en daar kan ook vaak geen kwaad, maar je kan het beter houden op gewone en luchtgepofte popcorn.

7. Brood

Sneetjes brood (zowel wit als volkoren) zijn oké voor honden, zolang het maar met mate is. Brood biedt geen grote voedingswaarde voor honden, maar het is niet schadelijk, tenzij je hond allergieën heeft.

Wat je moet doen als jouw hond iets eet wat hij niet mag eten

Afhankelijk van wat je hond binnen heeft gekregen kan je hond op verschillende manieren reageren. Er zijn een paar alarmerende symptomen die kunnen wijzen op verkeerd voedsel: braken, trillen, hijgen, diarree, niet willen eten of lusteloos zijn. Deze signalen kunnen betekenen dat je hond iets heeft binnengekregen wat giftig voor hem is.

hond bij de arts door iets te eten wat niet mag

Een klein beetje van iets dat niet mag hoeft niet altijd voor grote problemen te zorgen. Je zou kunnen overwegen om af te wachten of je hond rare symptomen gaat vertonen, maar we adviseren toch om direct contact op te zoeken met je dierenarts. De risico’s zijn simpelweg te groot om te negeren. Houd indien mogelijk ook de verpakking van het opgegeten product bij de hand. Dat kan waardevolle informatie bevatten voor de dierenarts.

Samenvattend; wat mag een hond wel en niet eten?

Honden zijn allesbehalve kieskeurig en schuiven het liefst aan bij elke maaltijd die we voor onszelf klaarmaken. Het lijkt misschien alsof iets, als ze het graag eten, dan ook niet slecht voor ze is. Toch zijn er veel dingen die wij eten en die honden beter kunnen laten staan, zoals chocolade, druiven en knoflook. Het is het veiligst om je hond te houden aan een standaard hondendieet – dus droogvoer (brokken), natvoer (blikvoer of maaltijdzakjes) of een combinatie van beide. Dat gezegd hebbende, er zijn zeker wat menselijke hapjes die ze als snack mogen hebben. Denk bijvoorbeeld aan stukjes fruit of een gekookt eitje. Belangrijk is wel: doe dit met mate.

Bronvermelding
Viervoetig zet zich in voor de betrouwbaarheid van de gedeelde informatie door uitsluitend gebruik te maken van hoogwaardige bronnen, waaronder wetenschappelijke onderzoeken en studies.
  1. Chocolade vergiftiging bij de hond
    https://dierenziekenhuizen.nl/honden/vergiftigingen-bij-de-hond/chocolade-vergiftiging-bij-de-hond/ ↩︎
  2. Can Dogs Eat Avocado?
    https://www.purina.co.uk/articles/dogs/feeding/what-dogs-eat/can-dogs-eat-avocado ↩︎
  3. Knoflook en ui giftig
    https://www.dierenkliniekveenendaal.nl/nl-nl/nieuws/oktober-2017/knoflook-en-ui-giftig ↩︎
  4. Mystery Solved: Why Grapes are Toxic to Dogs
    https://www.gradyvet.com/blog/mystery-solved-why-grapes-are-toxic-to-dogs/ ↩︎
  5. Macadamia-gevaar! Mogen honden noten eten?
    https://www.prinspetfoods.nl/nl_NL/advies/mogen-honden-macadamia-noten-eten ↩︎
  6. Xylitol toxicity in dogs
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20473849/ ↩︎
  7. Death by Caffeine: Presumptive Malicious Poisoning of a Dog by Incorporation in Ground Meat
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550263/ ↩︎
  8. What to Do if Your Dog Accidentally Eats Gum
    https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-accidentally-eats-gum-can-gum-make-my-dog-sick/ ↩︎
  9. Household Food Items Toxic to Dogs and Cats
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4801869/ ↩︎

Relevante artikelen

Honden

Is jouw hond bang in het donker?

Lees artikel

Honden

Hoe je een goede slaapplek voor je hond creëert

Lees artikel

Honden

Waarom heeft mijn hond altijd honger?

Lees artikel

Honden

Mag een hond ei eten?

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.